考查内容 题目类型 问题类型 总字数
细节 主旨 推断 词义 人物叙述 广告应用 社会文化 科普知识 生态自然
2016 新课标І 11 1 2 1 1 1 2 1638
新课标Ⅱ 7 1 5 2 2 1 1 1556
新课标Ⅲ 7 1 5 2 1 1 2 1538
2015 新课标І 9 0 5 2 1 1 1 1
新课标Ⅱ 7 1 6 1 1 1 1 1
2014 新课标І 8 0 6 1 1 2 1 1629
新课标Ⅱ 8 1 4 1 1 1 1 1 1629
基本题型及题形特征 主旨大意题 主要考察学生对所读材料中心思想的概括。其考察形式有很多，如概括标题、主题、中心思想或目的大意等；
A new collection of photos brings an unsuccessful Antarctic voyage back to life.Franrley’s pictures would be outstanding----undoubtedly first-rate photo-journalism---if they had been made last week. In fact, they were shot from 1914 through 1916, most of them after a disastrous shipwreck(海滩), by a cameraman who had no reasonable expectation of survival. Many of the images were stored in an ice chest, under freezing water, in the damaged wooden ship.
The ship was the Endurance, a small, tight, Norwegian-built three-master that was intended to take Sir Ernest Shackleton and a small crew of seamen and scientists, 27 men in all, to the southernmost shore of Antarctica’s Weddell Sea. From that point Shackleton wanted to force a passage by dog sled(雪橇) across the continent. The journey was intended to achieve more than what Captain Robert Falcon Scott had done. Captain Scott had reached the South Pole early in 1912 but had died with his four companions on the march back.
As writer Caroline Alexander makes clear in her forceful and well-researched story The Endurance, adventuring was even then a thoroughly commercial effort. Scott’s last journey, completed as be lay in a tent dying of cold and hunger, caught the world’s imagination, and a film made in his honor drew crowds. Shackleton, a onetime British merchant-navy officer who had got to within 100 miles of the South Pole in 1908, started a business before his 1914 voyage to make money from movie and still photography. Franrley, a confident and gifted Australian photographer who knew the Antarctic, was hired to make the images, most of which have never before been published.
33. What do we know about the photos taken by Hurley?
A. They were made last week
B. They showed undersea sceneries
C. They were found by a cameraman
D. They recorded a disastrous adventure
34. Who reached the South Pole first according to the text?
A. Franrley B. Ernest Shackleton
C. Robert Falcon Scott D. Caroline Alexander
35. What does Alexander think was the purpose of the 1914 voyage?
A. Artistic creation B. Scientific research
C. Money making D. Treasure hunting
【解析】细节理解题。根据第三段最后一句“Capatain Scott had reached the south pole….”可知到达南极的是Capatain Scott，故C 正确。
【解析】细节理解题。根据文章倒数第二句“....start a business before his 1914 voyage to make money from movie and still photography”可知Alexander认为他的这次航行就是为了挣钱。故C项正确。
I am peter Hodes ,a volunteer stem cell courier. Since March 2012, I've done 89 trips of those , 51 have been abroad, I have 42 hours to carry stem cells（干细胞）in my little box because I've got two ice packs and that's how long they last, in all, from the time the stem cells are harvested from a donor(捐献者) to the time they can be implanted in the patient, we’ve got 72 hours at most, So I am always conscious of time.
（沙龙国际汕头市2017届高三第二次模拟考试英语试题） “You will be in my heart forever. Without you, there are only emptiness and desert in my life...” This is a line from a heartfelt poem Feng Duan wrote to his fiancee Chen Lianfang in 1955.
Feng is now 94 and Chen 90, and they have been married for more than half a century. Feng, an academic at the Chinese Academy of Sciences, may not be a professional poet but for 64 years, Feng has written countless love poems to his wife. On every important anniversary or festival, Feng would send a poem to Chen. In 1978, when Chen’s cancer surgery succeeded, Feng created more than ten poems to celebrate his wife’s recovery. Chen used a red suitcase to store these love poems. The academic has also translated many English, French and German poems into classical Chinese.
The couple was introduced to each other by a common friend in 1953 and Feng sent two paper copies of poems to Chen as a gift.
“As long as I thin, a beam of sunshine lights up my heart,” Feng wrote.
Chen recalled the first time Feng invited her to his dormitory to have a cup of tea and she thought the cup was made of frosted glass. As the two became closer, Chen often visited the academic’s dorm. She realized that the cup was the only one poor Feng owned. The opaque (不透明的) cup was not frosted glass but common glass stained with toothpaste.
Later she bought many clothes and even a stove for Feng, making a nice change from the single man s life. Feng’s marriage to Chen brought more happiness and now Chen still looks after Feng’s daily needs.
1．When Feng first met Chen, he was .
A. 32 B. 30 C. 28 D. 26
2．What change did Chen bring to Feng?
A. Chen made a great difference to Feng’s daily life.
B. Chen changed Feng’s academic life greatly.
C. Chen wrote a lot of poems to Feng.
D. Chen introduced a lot of friends to Feng.
3．What can we learn from the passage?
A. Chen and Feng happened to meet each other on the campus.
B. Feng wrote many poems in different languages.
C. Chen cherished the poems Feng wrote to her.
D. Feng liked his opaque cup so much.
4．The writer wrote the passage to show .
A. how a famous poet writes love poems to his wife
B. how the love poems join two hearts together
C. how important love poems are in the marriage
D. how the love poems make the couple famous
细节理解题。根据文章最后一段和最后一句and now Chen still looks after Feng’s daily needs可知，Chen一直照顾Feng的日常生活。
推理判断题。根据第二段Chen used a red suitcase to store these love poems.可知，Chen珍视Feng给她的情诗。